Kaakproblemen

Kaakfysiotherapie

De belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel zijn het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren.

Wat zijn indicatie voor kaakfysiotherapie?

  • Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • Het niet goed kunnen openen van de mond
  • Pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor)
  • Knappende of krakende kaakgewrichten
  • Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
  • Abnormale slijtage van het gebit
  • Oorpijn
  • Hoofdpijn
  • Nekpijn

Herkent u één of meer van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaak en aangezichtsproblemen. Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2-3 % zoekt hulp.

Meer over kaakfysiotherapie en hoe kaakpijn ontstaat

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegdes als ‘je verbijten’, en ‘kiezen op elkaar en doorgaan’.

Kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (waardoor er geluiden ontstaan) die het gewricht doet blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

De kaakfysiotherapeut, ook wel craniofasciaal therapeut genoemd

De kaakfysiotherapeut, is een fysiotherapeut die een post academische opleiding (cursus) heeft gevolgd die onder andere erkend is door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie en Manuele therapie (KNGF en NVMT)

De kaakfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van hoofd, nek en gezichtspijnen en/of de gevolgen hiervan. Hij analyseert aan de hand van een onderzoek de klachten. Als er sprake is van kaakproblemen, dan kan de therapeut u zelf begeleiden, bijvoorbeeld in geval van tandenknarsen of kaakpijn. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de therapeut u direct doorverwijzen naar een deskundige met wie hij of zij samenwerkt.

Veelgestelde vragen over kaakfysiotherapie

Heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder!