Cervicale radiculopathie

Cervicale radiculopathie wordt vaak aangeduid als een beknelde zenuw in de nek. Het wordt gekarakteriseerd door uitstralende pijn vanuit de nek naar de schouder, schouderblad, arm of hand. Zwakte en gebrek aan coördinatie in de arm en hand komen ook voor. De aandoening treft ongeveer 85 uit 100.000 mensen – meestal 50ers. Atleten, mensen met zwaar werk en arbeiders, die trillende machines bedienen worden meestal getroffen. Mensen die lang zitten of die artrose in de cervicale (nek) regio hebben worden ook aangedaan. Conservatieve behandeling, waaronder fysiotherapie, kan helpen om de symptomen te verminderen. Een fysiotherapeut kan helpen om de acute symptomen in nek en arm die het gevolg zijn van de aandoening te verminderen en ook om de kracht en het functioneren in het algemeen te verbeteren. De meeste gevallen van cervicale radiculopathie worden door middel van fysiotherapie en zonder operatie verholpen.

Cervicale radiculopathie is een aandoening die pijn en ongemak veroorzaakt door de compressie of irritatie van een zenuwwortel in de nek. Deze aandoening kan leiden tot verminderde mobiliteit en beperkingen in het dagelijks leven.

Wat is cervicale radiculopathie?

Cervicale radiculopathie ontstaat wanneer een zenuwwortel in de nek wordt samengedrukt of geïrriteerd. Dit kan pijn, zwakte, gevoelloosheid en tintelingen veroorzaken in de nek, schouder, arm en hand. De oorzaken van cervicale radiculopathie variëren van degeneratieve veranderingen in de wervelkolom, zoals hernia en artrose, tot traumatische gebeurtenissen zoals auto-ongelukken of sportblessures (Childress & Becker, 2016).

Wat zijn symptomen van cervicale radiculopathie?

Symptomen van cervicale radiculopathie variëren afhankelijk van welke zenuw het betreft en komen gewoonlijk voor aan dezelfde kant van het lichaam als de aangedane zenuw. De symptomen zijn onder andere:

  • Pijn in de nek, schouderblad, schouder, borst of arm, waarbij de pijn mogelijk naar de vingers straalt langs de baan van de betreffende zenuwwortel.
  • Als “scherp” omschreven pijn of “tintelingen” of een “plop”-gevoel in het cervicale gebied.
  • Een algemeen doffe pijn of gevoelloosheid overal langs de baan van de zenuw.
  • Zwakte in de schouder, arm of hand.
  • Pijn, die erger wordt bij bepaalde bewegingen van de nek.
  • Pijn, die minder wordt als de arm boven en achter het hoofd wordt getild (minder spanning op de ruggenmergzenuw).

Deze symptomen kunnen ook specifiek betrekking hebben op de betrokken zenuwwortel:

  • C5 zenuwwortel (tussen nekwervels C4-C5): zwakte in de deltaspier (voor- en zijkant van de schouder) en bovenarm; schouderpijn en gevoelloosheid
  • C6 zenuwwortel (tussen nekwervels C5-C6): zwakte in de biceps (voorkant van de bovenarm) en polsspieren; gevoelloosheid aan de duimkant van de hand
  • C7 zenuwwortel (tussen nekwervel (C6-C7): zwakte in de triceps (de achterkant van de bovenarm en pols); gevoelloosheid en tinteling aan de achterkant van de arm en de middelvinger van de aangedane hand
  • C8 zenuwwortel (tussen wervels C7-T1): zwakte in de greep van de hand; gevoelloosheid in de pink

De meest voorkomende zenuwwortelniveaus voor deze aandoening zijn C6 en C7.

Wat zijn symptomen van cervicale radiculopathie?

De symptomen van cervicale radiculopathie kunnen variëren, afhankelijk van welke zenuwwortel wordt beïnvloed. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in de nek, schouder, arm of hand
  • Zwakte in de arm of hand
  • Gevoelloosheid of tintelingen in de arm, hand of vingers
  • Verminderde mobiliteit van de nek

De diagnose van cervicale radiculopathie wordt gesteld op basis van een uitgebreid lichamelijk onderzoek, het in kaart brengen van symptomen en aanvullend onderzoek zoals röntgenfoto’s, MRI of elektromyografie (EMG) (Thoomes et al., 2018).

Hoe wordt cervicale radiculopathie vastgesteld?

Als u naar een fysiotherapeut gaat, zal die een grondige onderzoek uitvoeren en vragen stellen over uw pijn en uw dagelijkse activiteiten. Onder andere:

  • Hoe en wanneer de pijn begon: begon de pijn ineens of was er sprake van trauma of een plop in het nekgebied?
  • Waar zijn de symptomen precies gelokaliseerd en zijn ze sinds het begin van plaats veranderd of verergerd?
  • Waardoor worden de symptomen erger of minder erg?
  • Wat voor soort werk doet u?
  • Welke hobby’s heeft u en welke dingen in en om huis doet u regelmatig?

Uw fysiotherapeut zal voorzichtig het gebied van uw nek en armen onderzoeken. De therapeut zal uw peesreflexen en peeskracht controleren, en speciale tests op uw nek en bovenste ledematen uitvoeren om vast te stellen welke ruggenmergzenuwwortel(s) het betreft, en om andere aandoeningen uit te sluiten.

Om een definitieve diagnose te stellen kan uw therapeut samenwerken met bv een orthopeed of een andere zorgaanbieder. De orthopeed kan nader onderzoek aanvragen, zoals een MRI of EMG (elektromyografie). Een MRI laat zacht weefsel zien, waaronder het ruggenmerg en de zenuwwortels. Dit onderzoek kan vaststellen waardoor de compressie van de zenuwen, waaronder tussenwervelschijf uitstulpingen en hernia’s, is ontstaan. Een EMG meet de zenuw- en spierfunctie. Dit onderzoek kan laten zien hoe uw ruggenmergzenuwen met uw spieren communiceren.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij cervicale radiculopathie?

Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij de behandeling van cervicale radiculopathie. Het doel van fysiotherapie is het verminderen van pijn, het verbeteren van de nekmobiliteit, het versterken van de nek- en schouderspieren en het bevorderen van een goede houding (Radhakrishnan et al., 2017). Fysiotherapeutische interventies omvatten:

  • Manuele therapie: Manuele therapie, zoals mobilisaties en manipulaties, kan helpen om de bewegingsvrijheid van de nek te vergroten en pijn te verminderen (Cleland et al., 2015).
  • Oefentherapie: Specifieke oefeningen gericht op het verbeteren van de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de nek- en schouderspieren zijn essentieel voor herstel (Langevin et al., 2015).
  • Houdingscorrectie: Het corrigeren van een slechte houding en het aanleren van ergonomische technieken kan helpen om de druk op de zenuwwortels te verminderen en toekomstige klachten te voorkomen (Fallah et al., 2017).
  • Elektrotherapie: Elektrotherapie, zoals transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS), kan worden gebruikt om pijn te verminderen en het herstelproces te ondersteunen (Sluka & Walsh, 2019).
  • Halskraag: In sommige gevallen kan het tijdelijk gebruik van een halskraag nuttig zijn om de nekspieren te ontlasten en de pijn te verminderen (Childress & Becker, 2016).

Kan cervicale radiculopathie worden voorkomen?

Cervicale radiculopathie kan soms worden voorkomen door het aannemen van een goede houding, het vermijden van langdurige herhaalde bewegingen van de nek en het onderhouden van een gezond gewicht. Regelmatig sporten en het versterken van de rug- en nekspieren kan ook helpen om de kans op het ontwikkelen van cervicale radiculopathie te verminderen. Het is echter niet altijd mogelijk om het te voorkomen, omdat het soms wordt veroorzaakt door andere factoren zoals letsel of degeneratie van de wervelkolom. Als u symptomen van cervicale radiculopathie ervaart, is het belangrijk om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Oefeningen: Cervicale radiculopathie

Hieronder vindt u video’s van oefeningen die u kunt doen als u lijdt aan cervicale radiculopathie:

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Marina Hoogendijk-Prinsen
Meest recente aanpassing: 10-09-2024 om 03:36 uur