Dysfunctie van het sacro-iliacale gewricht (SI)

Wat is dysfunctie van het SI-gewricht?

Het sacro-iliacale gewricht is een gewricht tussen het heiligbeen (sacrum) en een bekkenhelft (ilium). Normalerwijs werken de twee delen van het sacro-iliacale gewricht samen. Als één deel stijf wordt, bewegen ze niet samen en dit leidt tot pijn of spierstijfheid in het gebied. De pijn wordt vaak erger bij het lopen en buigen. Het komt ook voor dat één kant ook te los (slap) wordt, met dysfunctie van het SI-gewricht als resultaat. Dit kan zich tijdens de menstruele cyclus of zwangerschap voordoen als gevolg van hormonale veranderingen, waardoor de gewrichtsbanden slapper worden. Dysfunctie van het SI-gewricht kan zich voordoen bij letsel, zoals wanneer iemand valt en op één kant van het lichaam landt en de positie van het gewricht verandert, of wanneer een sporter teveel traint. Spieronevenwichtigheden en heupproblemen, zoals hypermobiliteit of dysplasie kunnen ook tot dysfunctie van het SI-gewricht leiden. Sacro-iliacale pijn is ook verwant aan sommige soorten artritis, zoals de ziekte van Bechterev, een ontstekingsproces dat meestal de onderrug treft en kan leiden tot samensmelting van de ruggenwervels.

Hoe voelt dysfunctie van het SI-gewricht?

Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren:

  • Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit.
  • Pijn die kan uitstralen naar de knie.
  • Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
  • Spierstijfheid en gevoeligheid in de heup/billen.
  • Pijn bij het lopen, staan en langdurig zitten.
  • Pijn die erger wordt bij staan en lopen, en minder bij zitten of liggen.

Hoe wordt dysfunctie van het SI-gewricht vastgesteld?

Als u naar uw fysiotherapeut gaat, zal de therapeut u vragen stellen over uw huidige aandoening, zoals:

  • Wanneer begon de pijn?
  • Waardoor begon de pijn?
  • Bent u gevallen of geblesseerd?
  • Heeft u eerder dezelfde symptomen ervaren?
  • Op welke plaats zit de pijn?
  • Welke specifieke bewegingen/activiteiten doen u pijn?
  • Bent u zwanger of bent u onlangs bevallen?

Uw fysiotherapeut doet dan een lichamelijk onderzoek. Uw fysiotherapeut kan de houding van uw ruggengraat onderzoeken, krachttests doen aan uw heupspieren, bekkenspieren en de spieren in uw onderste ledematen, en voorzichtig onderzoek doen naar uw mobiliteit en flexibiliteit. Er worden speciale tests gedaan om andere problemen, die andere medische hulp nodig hebben, uit te sluiten. Als verdere medische behandeling nodig is, zla u fysiotherapeut u naar een arts verwijzen, die gespecialiseerd is in dysfunctie van het SI-gewricht of in andere aandoeningen die uw symptomen kunnen veroorzaken.

Zodra dysfunctie van het SI-gewricht is bevestigd, zal uw fysiotherapeut met u werken aan het opstellen van uw persoonlijke behandelprogramma.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij dysfunctie van het SI-gewricht?

Uw fysiotherapeut zal een gericht behandelprogramma opstellen op basis van uw evaluatie en uw doelen om u veilig terug te laten keren naar sport en dagelijkse activiteiten. behandeling kan inhouden:

  • Manuele therapie – Vaak houdt manuele therapie bij dysfunctie van het SI-gewricht ontspanning van zacht weefsel in of massage van stijve en pijnlijke spiergroepen. Manuele therapie en Muscle Energy Techniek (MET) worden gebruikt voor de juiste uitlijning van het SI-gewricht en het bekken. MET maakt gebruik van de eigen samentrekkingen van uw spieren om de houding van het bekken opnieuw uit te lijnen, en kan veel verlichting van pijn opleveren. Gewrichtsmobilisatie/manuele therapie maken gebruik van voorzichtige bewegingen om de mobiliteit in de heup, SI-gewricht en onderrug te verbeteren.
  • Stretch oefeningen kunnen worden voorgeschreven om de soepelheid van stijve spieren te verbeteren. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van beweging van de ruggengraat en onderste ledematen, en ze helpen om de druk op het SI-gewricht bij de gewone dagelijkse dingen te verminderen.
  • Krachtoefeningen helpen om de stabiliteit van het SI-gewricht en het de gewrichten in de rug te verbeteren, waardoor gewrichtsbanden minder onder druk staan en pijn doen. deze oefeningen richten zich op zwakke spieren, waaronder de lagere buikspieren, bekkenbodemspieren en bilspieren.
  • De manier waarop u in het dagelijks leven en bij andere activiteiten beweegt en uw lichaam gebruikt kan bijdragen aan uw dysfunctie van het SI-gewricht en aan uw pijn. Uw fysiotherapeut zal u leren hoe u uw bewegingen of lichaamsmechanica kunt verbeteren, uitgaande van uw specifieke dagindeling. De fysiotherapeut kan ook aanbevelingen doen om activiteiten beter te doen, zoals zitten of voorwerpen tillen en dragen.
  • Behandelingen met warmte of kou worden vaak voorgeschreven om stijve spieren voor een behandeling losser te maken of op pijn te verlichten na een oefening. Elektrische stimulatie maakt gebruik van elektriciteit om zenuwvezels aan te pakken die signalen naar het brein sturen, en kan ook samen met ijs worden gebruikt om verlichting van pijn te geven.
  • Uw fysiotherapeut kan u ook aanraden om een sacro-iliacale riem te dragen, die is ontworpen om steun te geven aan het sacro-iliacale gewricht. Het wordt gebruikt om stabiliteit te geven in het dagelijks leven, terwijl uw kracht weer terugkomt en uw flexibiliteit verbetert. Deze toepassing is vooral handig voor zwangere vrouwen.

Alle behandelingen die de fysiotherapeut voorschrijft gaan uit van uw specifieke geval.

Kan dysfunctie van het SI-gewricht worden voorkomen?

Valpreventie, het gebruik van de juiste lichaamsmechanica (zoals het corrigeren van uw houding) en gezond blijven bewegen zijn allemaal manieren waardoor dysfunctie van het SI-gewricht voorkomen kan worden. Het doen van goede kracht- en flexibiliteitsprogramma’s kan bijdragen aan spiermobiliteit en –kracht zodat het gebied stabiel blijft ook als sprake is van hypermobiliteit. Uw fysiotherapeut kan met werken aan het sterker maken en stretchen van uw gewrichten en spieren om aandoeningen zoals dysfunctie van het SI-gewricht te voorkomen.

Om te voorkomen dat dysfunctie van het sacro-iliacale gewricht terugkomt nadat de fysiotherapeut is afgerond, moet u blijven doorgaan met uw thuisprogramma. Het is heel belangrijk dat u dit doet om uw kracht en soepelheid op peil te houden. Het verbeteren en vasthouden van spierkracht draagt na letsel bij aan de stabiliteit in het SI-gewricht en de gewrichtsbanden in de onderrug.

Gerelateerde video's

Oefeningen bij Dysfunctie van het sacro-iliacale gewricht (SI)