Hoofdpijn

Elke vorm van pijn die zich in enig deel van het hoofd voordoet, wordt hoofdpijn genoemd. Er zijn zeer veel verschillende soorten hoofdpijn met net zoveel verschillende oorzaken.

De International Headache Society beschrijft verschillende categorieën hoofdpijn:

Spanningshoofdpijn Migraine en clusterhoofdpijn Secundaire hoofdpijnen vanuit een onderliggende aandoening, zoals koorts, infectieziekte, sinusaandoening of, in zeldzame gevallen, een tumor of een meer serieuze ziekte Craniale neuralgieën, aangezichtspijn en andere hoofdpijnen De meeste hoofdpijnen zijn onschuldig en lossen zichzelf op, maar ernstige hoofdpijnen die regelmatig terugkomen kunnen uw vermogen om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren aantasten en uw kwaliteit van leven verminderen.

Er is een effectieve behandeling voor bijna elke vorm van hoofdpijn. De uitdaging ligt in het vaststellen van de soort hoofdpijn, de oorzaak daarvan en in het ontwikkelen van het juiste behandelplan dat zowel de frequentie als de intentie vermindert. Fysiotherapeuten kunnen helpen bij het vaststellen van het soort hoofdpijn dat u heeft en zijn experts in de beheersing van pijn door spanningshoofdpijnen.

  • Spanningshoofdpijn
  • Migraine en clusterhoofdpijn
  • Secundaire hoofdpijnen vanuit een onderliggende aandoening, zoals koorts, infectieziekte, sinusaandoening of, in zeldzame gevallen, een tumor of een meer serieuze ziekte
  • Craniale neuralgieën, aangezichtspijn en andere hoofdpijnen

De meeste hoofdpijnen zijn onschuldig en lossen zichzelf op, maar ernstige hoofdpijnen die regelmatig terugkomen kunnen uw vermogen om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren aantasten en uw kwaliteit van leven verminderen.

Er is een effectieve behandeling voor bijna elke vorm van hoofdpijn. De uitdaging ligt in het vaststellen van de soort hoofdpijn, de oorzaak daarvan en in het ontwikkelen van het juiste behandelplan dat zowel de frequentie als de intentie vermindert. Fysiotherapeuten kunnen helpen bij het vaststellen van het soort hoofdpijn dat u heeft en zijn experts in de beheersing van pijn door spanningshoofdpijnen.

Wat zijn hoofdpijnen?

Hoofdpijnen, net zoals rugpijn, zijn één van de meest voorkomende van alle lichamelijke klachten en kan ook één van de meest frustrerende zijn om mee om te gaan. Pijn van elke soort in elk deel van het hoofd wordt hoofdpijn genoemd.

Spanningshoofdpijnen (ook wel spierspasme hoofdpijnen genoemd) zijn de meest voorkomende soorten hoofdpijn bij volwassenen. Ze kunnen het resultaat zijn van een nek- of kaakprobleem, een slechte houding, vermoeidheid of stress.

Een probleem in de nek, hoofd of kaak – zoals letsel of gewrichtsontsteking – kan tot spanning in de spieren aan de achterkant van het hoofd leiden en tot verhoogde druk op de zenuwen in het gezicht en het hoofd. Een slechte houding  kan ertoe leiden dat deze spieren overwerkt worden, waardoor een hoofdpijn kan ontstaan.

Hoe voelt hoofdpijnen?

Een spanningshoofdpijn begint aan de achterkant van het hoofd en verspreid zich naar de bovenkant van het hoofd en de ogen. U kunt een toename in aangezichtspijn ervaren langs de wangen bij het kaakbot (temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie). Mensen beschrijven vaak een strakheid, een gevoel alsof iemand aan hun haar trekt of het gevoel een strakke pet te dragen. Deze hoofdpijnen kunnen in specifieke houdingen erger worden – zoals aan een bureau zitten – en kunnen in rust verbeteren.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij hoofdpijnen?

Uw fysiotherapeut zal een grondig onderzoek doen dat een beoordeling van uw gezondheidsgeschiedenis omvat. Uw therapeut zal u vragen stellen en zal onderzoek doen om de meest waarschijnlijke oorzaak van uw hoofdpijnen vast te stellen. Uw therapeut kan bijvoorbeeld:

  • vragen:

    • naar eerder letsel aan uw nek, hoofd of kaak

    • naar de plek, aard en gedrag van uw pijn en andere symptomen

    • om de gebieden met pijn op een lichaamsdiagram te tekenen

    • om tests te doen naar spierkracht en gevoel

    • om uw zittende en staande houding te onderzoeken en terwijl u verschillende activiteiten uitvoert

    • om uw bewegingsbereik van uw nek, schouders en andere relevante lichaamsdelen te meten

    • om manuele therapie te gebruiken om de mobiliteit van de gewrichten en spieren in uw nek te evalueren

  • als het lijkt dat u spanningshoofdpijnen heeft, zal uw fysiotherapeut met u samenwerken om een zorgplan te maken dat aan uw doelen voldoet. Als de evaluatie aangeeft dat u een ander type hoofdpijn kunt hebben – zoals sinushoofdpijn, migraine of clusterhoofdpijn – zal uw fysiotherapeut u waarschijnlijk doorverwijzen naar een andere zorgprofessional voor aanvullende diagnostische testen en behandeling

  • uw fysiotherapeut zal met u werken aan het corrigeren van de problemen die uw pijn veroorzaken en zal u helpen om de hoofdpijnen te leren voorkomen door eenvoudige veranderingen in uw houding en levenswijze

  • verbeter de nekmobiliteit. Fysiotherapeut gebruiken een gespecialiseerde techniek, manuele therapie genaamd, om beweging te verbeteren, pijn te verlichten en om de spieren aan de achterkant van de nek te stretchen.

  • Verbeter uw kracht. uw fysiotherapeut zal u oefeningen leren om de kracht vergroten van de spieren die helpen om uw bovenrug en nek te stabiliseren om uw houding en uithoudingsvermogen te vergroten en het makkelijker te maken om zonder ongemak langere tijd te zitten of staan.

  • Verbeter uw houding. Fysiotherapeuten leren u manieren om uw houding te verbeteren. Of dat simpelweg uw borst naar voren drukken is of uw schouderbladen naar achteren en naar elkaar, kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen een groot verschil maken voor uw houding.

  • Pas uw werkplek aan. Tips zijn onder andere:

    • Gebruik een headset in plaats van een gewone telefoon
    • Pas uw computerscherm aan zodat het niet lager is dan het niveau van uw ogen
    • Gebruik een behoorlijke bureaustoel
    • Pas de positie van uw computermuis aan

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Maaike van Dijk-Krook
Meest recente aanpassing: 10-09-2024 om 03:36 uur