Labrumscheur in de heup
Een labrumscheur in de heup doet zich voor wanneer het labrum, een ring van kraakbeen rondom het heupgewricht, geblesseerd is. Letsel aan het labrum kan het gevolg zijn van trauma, zoals een val of een auto-ongeluk, maar wordt meestal veroorzaakt door herhaald trauma aan het heupgewricht.
Mensen die aan sporten doen waarbij extreme bewegingen nodig zijn, zoals kunstschaatsen, of herhaald draaien en “snijden”, zoals ijshockey of voetbal, of langeafstandlopers, worden het vaakst met labrale scheuren gediagnosticeerd. Om de symptomen van een labrumscheur te behandelen schrijven fysiotherapeuten meestal een combinatie van stretch- en krachtactiviteiten voor om de irritatie in de heup te verminderen.
Wat is een labrumscheur?
Een labrumscheur in de heup doet zich voor als er schade aan het labrum in het heupgewricht is. Het heupgewricht zit waar het dijbeen (femur) het bekken (ilium) ontmoet. Het wordt omschreven als een kogelgewricht. Dit ontwerp stelt de heup in staat om in verschillende richtingen te bewegen. De benige kom is omgeven door een ring van kraakbeen, die het labrum wordt genoemd. Het labrum geeft extra stabiliteit aan het heupgewricht.
Een labrumscheur ontstaat als een deel van het labrum los raakt of los wordt getrokken van de kom. Meestal is een labrumscheur het resultaat van herhaald trauma aan de heup, hetzij door hardlopen of door herhaald draaien en snijden.
De consequenties van herhaalde stress kunnen nog groter worden in een heup met botafwijkingen. Heupinklemming is een aandoening met afwijkend botcontact tussen de kogel en de kom. Als de heup in bepaalde richtingen wordt bewogen, treedt dit botcontact op en geeft toegenomen druk op het labrum.
Labrumscheuren in de heup kunnen het resultaat zijn van een combinatie van verschillende variabelen, waaronder:
- Botafwijkingen in het heupgewricht (heup impingement)
- Heupspierstijfheid
- Heupspierzwakte
- Onjuiste techniek bij herhaalde activiteiten
- Deelname aan sporten waarbij lange afstanden moeten worden hardgelopen, of herhaald draaien en snijden.
Na een scheuring kan het labrale weefsel in de heup zichzelf niet genezen. Er bestaan operatieve procedures om gescheurd labraal weefsel te verwijderen of te repareren; behandeling voor een labrumscheur begint echter vaak met een fysiotherapiekuur.
Niet-operatieve behandeling richt zich op het aanpakken van symptomen door de kracht en flexibiliteit van de heup te maximaliseren door de druk die op het geblesseerde gebied staat te minimaliseren. In sommige gevallen zijn patiënten in staat om weer naar tevredenheid activiteiten uit te voeren zonder dat er een operatie aan te pas komt.
Er zijn chirurgische interventies beschikbaar om het heupgewricht schoon te maken en het gescheurde labrale weefsel te repareren of reconstrueren. Na een operatie doen patiënten een aantal maanden fysiotherapie om de functionaliteit van de heup terug te krijgen.
Hoe voelt een labrumscheur?
Pijn aan de voorkant van de heup of in de lies als het resultaat van een labrumscheur in de heup kan leiden tot een beperkt vermogen om te staan, lopen, trap te lopen of deel te nemen aan vrijetijdsbeoefening. U kunt het volgende ervaren:
- Een diepe pijn aan de voorkant van de heup of lies, vaak beschreven met het “C-teken”. (mensen maken een “C” met hun duim en hand en leggen die op de vouw aan de voor- en zijkant van heup om de plaats van de pijn aan te geven).
- Pijnlijk klikken of “uit de kom”-gevoel bij heupbewegingen. Dit geeft het gevoel dat er iets pijnlijk vastzit in de heup en beweging van de heup blokkeert.
- Pijn die toeneemt bij lang zitten of lopen
- Een scherpe pijn in de heup of lies bij hurken
- Pijn die langzaam opkomt en niet zozeer in een specifiek tijdsbestek
- Zwakte in de spieren rondom de heup
- Stijfheid in de heup
Hoe wordt een labrumscheur vastgesteld?
Uw fysiotherapeut zal uw medische voorgeschiedenis bekijken en een grondig onderzoek doen van uw heup en misschien ook uw onderrug en knie. Het doel van dit eerste onderzoek is om de mate van letsel te beoordelen en de oorzaak en bijdragende factoren vast te stellen. Een labrumscheur in de heup kan het resultaat zijn van een enkele blessure, maar waarschijnlijk is het een aandoening die zich ten gevolge van herhaalde irritatie in de heup ontwikkelt.
Uw fysiotherapeut zal de mobiliteit en kracht van uw heup beoordelen en kan u observeren terwijl u loopt, traploopt, hurkt of op 1 been balanceert. Uw fysiotherapeut zal ook voorzichtig de voorkant, zijkant en achterkant van uw heup aanraken om vast te stellen waar het precies pijn doet.
Uw fysiotherapeut kan u ook vragen stellen over uw dagelijkse activiteiten – vooral activiteiten waardoor uw symptomen erger of minder erg worden. Uw fysiotherapeut zal ook vragen naar uw sportroutines en –schoeisel om mogelijke andere, aan uw pijn bijdragende factoren te identificeren.
Uw fysiotherapeut kan u ook verwijzen naar een orthopeed, die gespecialiseerd is in heupletsel voor diagnostische beelden (zoals röntgen of MRI). Met een röntgenfoto kunnen botafwijkingen zoals heupinklemming worden geïdentificeerd, die aan uw pijn kunnen bijdragen. Een MRI helpt bij het vaststellen van een labrumscheur.
Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij een labrumscheur?
Als bij u een labrumscheur is vastgesteld, zal uw fysiotherapeut met u werken om een plan te ontwerpen dat helpt om uw specifieke doelen te bereiken. Om dat te doen zal uw fysiotherapeut behandelstrategieën kiezen op één of meer van de volgende terreinen:
- Pijnbeheersing Veel strategieën voor pijnverlichting kunnen worden toegepast; bij heuppijn werkt het het beste om ijs op het gebied aan te brengen en specifieke activiteiten voor een bepaalde tijd te verminderen of helemaal te vermijden. Uw fysiotherapeut zal u helpen om specifieke bewegingen of activiteiten te identificeren waardoor de binnenkant van uw heupgewricht geïrriteerd blijft. Uw fysiotherapeut zal dan een persoonlijk behandelplan voor u maken, te beginnen met een periode van rust en langzaamaan verder met het weer beginnen met bepaalde activiteiten.
- Opnieuw aanleren van beweging Uw rug en heup kunnen op een verkeerde manier bewegen, met toegenomen druk op het heupgewricht als resultaat. Zelf-stretching technieken kunnen op het onderlichaam worden toegepast en helpen bij het herstel van normale mobiliteit van de rug, heup en been. Er zijn echter bepaalde heupbewegingen die vermeden moeten worden na letsel aan het labrum in de heup. Uw fysiotherapeut zal precies die oefeningen voorschrijven die uw bewegingsbereik vergroten en het gebied met de labrumscheur beschermen.
- Manuele therapie Uw therapeut kan hands-on behandelingen toepassen om uw spieren en gewrichten voorzichtig te bewegen om zo uw pijn te verminderen en uw mobiliteit en kracht te verbeteren. Deze technieken pakken vaak gebieden aan die moeilijk zelf te behandelen zijn.
- Spierkracht Spierzwakte of –onevenwichtigheden kunnen de oorzaak of het resultaat van heuppijn zijn. Gebaseerd op uw specifieke aandoening, zal uw fysiotherapeut een veilig, persoonlijk en progressief weerstandsprogramma voor u maken, met waarschijnlijk aandacht voor uw kernspieren (rond het middenrif) en onderste ledematen. U kunt beginnen door krachtoefeningen te doen terwijl u op een tafel ligt, bijvoorbeeld, en uw been optilt terwijl u in verschillende houdingen ligt. U kunt dan verder gaan met staande oefeningen, bijvoorbeeld op- en afstappen van een opstapje. Uw fysiotherapeut zal kiezen welke oefeningen de beste voor u zijn.
- Functionele training Zodra uw pijn, kracht en mobiliteit verbeteren, zult u veilig terug kunnen gaan naar meer veeleisende activiteiten. Om de spanning op de heup te minimaliseren, is het belangrijk om uw lichaam veilige, gecontroleerde bewegingen aan te leren. Op basis van uw eigen, unieke bewegingsbeoordeling en uw doelen, zal uw fysiotherapeut een serie activiteiten maken om te helpen hoe u uw lichaam juist en veilig gebruikt en beweegt. Uw fysiotherapeut zal ook specifieke houdingen en activiteiten met u bespreken, die u moet vermijden of aanpassen om uw heup te beschermen.
- Educatie Uw fysiotherapeut zal met u werken aan het identificeren en veranderen van externe factoren die u pijn opleveren, zoals de keuze van oefeningen, schoeisel of de hoeveelheid oefeningen die u doet. Uw fysiotherapeut zal een persoonlijk oefenprogramma ontwikkelen om te helpen bij de terugkeer naar de gewenste activiteiten.
Kan een labrumscheur worden voorkomen?
Het aanhouden van de juiste mobiliteit in de onderste ledematen en spierkracht zijn de beste manieren om een labrumscheur in de heup te voorkomen.
Helaas zijn de heup- en bekkenbeenderen van sommige mensen zodanig gestructureerd dat het risico om een labrumscheur door te maken groter is. Het is heel belangrijk om zich bewust te zijn van enige vorm van pijn in de heup die u voelt, vooral als u zit of hurkt, omdat dat de tekenen van mogelijk heupletsel zijn. Het identificeren en aanpakken van dit letsel in een vroeg stadium helpt bij de behandeling.