Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte die ongeveer 1% van de bevolking van Nederland treft. Reumatoïde artritis leidt vaak tot pijn en ontsteking in gewrichten aan beide kanten van het lichaam en kan invaliderend worden door het effect op het immuunsysteem. Een fysiotherapeut kan helpen om de symptomen van reumatoïde artritis te managen en iemands kwaliteit van leven te verhogen.

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is als een auto-immuunziekte geclassificeerd – een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam de eigen weefsels aanvalt. Hoewel de exacte oorzaak van reumatoïde artritis niet bekend is zijn verschillende theorieën geopperd over de vaststelling van wie de meeste kans loopt om het te ontwikkelen. De oorzaak kan verwant zijn aan een combinatie van genetische en hormonale factoren. Vrouwen lopen meer kans om de ziekte te ontwikkelen; bij vrouwen wordt drie keer vaker reumatoïde artritis vastgesteld dan bij mannen. Hoewel reumatoïde artritis op elke leeftijd kan ontstaan, wijst het meeste onderzoek op ontstaan op middelbare leeftijd.

Hoe voelt reumatoïde artritis?

Symptomen van reumatoïde artritis kunnen opeens opvlammen en dan weer wegzakken (in remissie gaan). Onderzoek toont aan dat vroege diagnose en behandeling belangrijk is voor het verzachten van de symptomen en het opvlammen.

Mensen met reumatoïde artritis kunnen het volgende ervaren:

  • Stijve gewrichten die in de ochtend slechter aanvoelen.
  • Pijnlijke en gezwollen gewrichten aan beide kanten van het lichaam
  • Aanvallen van vermoeidheid en algemeen ongemak
  • Koorts
  • Verlies van functionaliteit van het gewricht
  • Roodheid, warmte en gevoeligheid in en rond het gewricht.

Hoe wordt reumatoïde artritis vastgesteld?

Reumatoïde artritis wordt over het algemeen door een reumatoloog vastgesteld. De diagnose is gebaseerd op factoren zoals ontsteking van het weefsel waarmee gewrichten gevoerd zijn, het aantal aangedane gewrichten en de resultaten van bloedonderzoek. Een fysiotherapeut kan de eerste zijn die het ontstaan van reumatoïde artritis herkent; de fysiotherapeut zal iemand met verdachte symptomen naar de juiste arts doorverwijzen voor nader onderzoek.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij reumatoïde artritis?

Fysiotherapeuten spelen een belangrijke rol bij het verbeteren en behouden van functionaliteit die door reumatoïde artritis beperkt kan zijn. Uw fysiotherapeut zal samen met u een behandelplan opstellen voor uw specifieke behoeftes en doelen.

Omdat de signalen en symptomen van reumatoïde artritis kunnen verschillen, verschilt de zorgaanpak ook. Uw fysiotherapeut kan de volgende aanbevelingen doen en zorg aanbieden:

  • Aerobics oefeningen – Studies hebben laten zien dat groepsoefeningen en educatieprogramma’s voor mensen met reumatoïde artritis goed kunnen zijn voor de individuele kracht en functie.
  • Doelgerichte oefeningen – Onderzoek toont ook aan dat het halen van persoonlijke doelen voor lichaamsbeweging helpen bij het terugdringen van pijn en de algemene kwaliteit van leven van mensen met reumatoïde artritis vergroten.
  • Toepassingen – Uw fysiotherapeut kan toepassingen gebruiken zoals voorzichtige warmte en elektrische stimulatie om de symptomen van reumatoïde artritis te managen.

Kan reumatoïde artritis worden voorkomen?

Helaas worden de precieze mechanismes die reumatoïde artritis veroorzaken nog niet helemaal begrepen. Er is op dit moment geen zekere manier om het ontstaan van reumatoïde artritis te voorspellen of te voorkomen. Maar vroege ontdekking van de signalen en symptomen helpen u en uw zorgverleners om ook snel te beginnen met het onder controle krijgen van reumatoïde artritis, waardoor uw welzijn op langere termijn wordt bevorderd.

Na diagnose zal uw fysiotherapeut met u werken aan het ontwikkelen van strategieën om uw symptomen beter te begrijpen en onder controle te krijgen.

Zoals bij veel aandoeningen speelt educatie een sleutelrol. Begrip van de onderliggende mechanismes van reumatoïde artritis, zodat u de signalen en symptomen (d.w.z. stijfheid in de ochtend, pijnlijke en gezwollen gewrichten) snel herkent, kan u helpen om de aandoening beter te managen.

Boven alles is het belangrijk om te blijven bewegen. Het behouden of verhogen van uw activiteitenniveaus helpt u bij het verbeteren van functionaliteit en het behouden van een hogere kwaliteit van leven.

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Maaike van Dijk-Krook
Meest recente aanpassing: 10-09-2024 om 03:36 uur