Snapping scapula syndroom
Het snapping scapula syndroom is een aandoening waarbij sprake is van het ploppen, knarsen, schuren of “knappen” van botten en weefsels in het gebied van de scapula (het schouderblad), als de arm wordt opgetild of bewogen. Het knappen kan pijnlijk en soms zelfs hoorbaar zijn. Snapping scapula syndroom komt het vaakst voor bij jonge, actieve mensen die herhaalde bovenhandse bewegingen maken zoals bij volleybal, handbal, gewichtheffen, zwemmen of honkbal.
Snapping scapula syndroom
Andere oorzaken kunnen aandoeningen van de scapula of het borstbeen inhouden, zoals breuken, spierzwakte of –atrofie, of tumoren. Snapping scapula syndroom is meestal het resultaat van overbelasting van de arm, een verkeerde houding bij het sporten of verkeerde gewrichtsmobiliteit, maar kan ook worden veroorzaakt door specifiek trauma van het scapulagebied. Een fysiotherapeut behandelt de pijn, spierzwakte, verlies van armmobiliteit en zwelling van zacht weefsel, die zich met het snapping scapula syndroom kan voordoen.
Wat is het snapping scapula syndroom?
Het snapping scapula syndroom is een aandoening waarbij sprake is van het ploppen, knarsen, schuren of “knappen” van botten en weefsels in het gebied van de scapula (het schouderblad), als de arm wordt opgetild of bewogen. Het kan worden veroorzaakt door een aantal problemen met bot of zacht weefsel.
- Botten kunnen vanaf de geboorte vervormd of gebroken zijn, waardoor ze misvormd blijven. Als de scapula beweegt, kan die tegen een misvormd bot botsen bij het eroverheen glijden, waardoor een schurend of knarsend gevoel of geluid ontstaat.
- Zacht weefsel bestaat uit spieren en bursae. De spieren tussen de scapula en de ribbenkast (de musculus subscapularis en de musculus serratus anterior) kunnen korter worden, een litteken oplopen, of stijf, ontstoken of zwak worden. Het resultaat is dat de scapula te dicht bij de ribbenkast gepositioneerd raakt en bij armbeweging op een pijnlijke manier langs de ribben kan schuren.
- Bursae zijn met vloeistof gevulde zakjes die als kussen fungeren en normaal gesproken de wrijving tussen de scapula en de ribbenkast, of tussen de scapula en de spieren verminderen. De scapula kan een bursa-kussen gaan schuren en irriteren. Ploppen en knappen kan ontstaan doordat een bursa ontstoken raakt, of doordat er bij beweging van de scapula overheen wordt gerold, of door onvoldoende vermindering van wrijving door een bursa.
Snapping scapula syndroom kan worden veroorzaakt door:
Herhaalde activiteiten, zoals bovenhands reiken of het gooien van een bal
Verkeerde trainingstechnieken voor sport, zoals teveel trainen, of trainen zonder voldoende voorafgaande krachtopbouw
Verkeerde houding
Zwakte in het schoudergebied
Spierstijfheid in het borst-, nek-, schouder- of scapulagebied
Nekaandoeningen
Problemen met het schoudergewricht
Tumoren
Niet-genezen fracturen van de ribben of schouderblad
Ontsteking van de spieren of bursae
Zenuwschade in het schoudergebied
Volledig herstel van het snapping scapula syndroom kan soms wel 3 tot 6 maanden in beslag nemen, alhoewel vaak al na een paar weken verbetering te voelen is. De genezingstijd varieert, afhankelijk van de oorzaak en ernst van de aandoening en iemands fitnessniveau en doelen.
Hoe voelt het snapping scapula syndroom?
Iemand met het snapping scapula syndroom kan het volgende ervaren:
- Pijn aan de achterkant of bovenkant van de schouder als de arm boven het hoofd wordt getild of als de schouder worden opgehaald.
- Een knappend, schurend, knarsend of ploppend gevoel in het scapulagebied als de arm wordt opgetild.
- Een gevoel van zwakte in de arm
- Een afstaand of “gevleugeld” schouderblad, waarbij het lijkt of 1 rand van het lichaam afstaat.
- Moeite met bovenhandse armbewegingen door pijn of zwakte in het scapulagebied
- Een zichtbaar verschil in hoe de pijnlijke scapula beweegt.
Hoe wordt het snapping scapula syndroom vastgesteld?
Als u eerst naar een fysiotherapeut gaat, zal de therapeut een grondige evaluatie uitvoeren met onder andere het opnemen van uw gezondheidsgeschiedenis. Uw therapeut zal u ook gedetailleerd vragen naar uw letsel:
- Hoe en wanneer viel de pijn u voor het eerst op?
- Hoort of voelt u iets ploppen, schuren of knappen als u uw arm beweegt? Waar was u mee bezig toe u deze symptomen hoorde of voelde?
- Heeft u last van pijn of stijfheid in de nek?
- Voelt uw schoudergebied zwak of “vermoeid”?
Uw fysiotherapeut zal speciale tests uitvoeren om vast te stellen hoe waarschijnlijk het is dat u snapping scapula syndroom heeft. Uw fysiotherapeut zal ook bepalen of uw pijn uit uw nek komt, of uw schoudergewricht of andere gebieden, of beperkt is tot uw scapula.
Om een definitieve diagnose te stellen kan uw therapeut met een orthopeed of een andere gezondheidszorgverlener samenwerken, die nader onderzoek, zoals een röntgenfoto, kan aanvragen om de diagnose te bevestigen en andere schade aan de ruggengraat, ribben en scapula uit te sluiten. Een röntgenfoto is niet in alle gevallen nodig.
Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij het snapping scapula syndroom?
Uw fysiotherapeut zal samen met u een specifiek behandelprogramma opstellen dat uw herstel zal bespoedigen, inclusief oefeningen en behandelingen voor thuis. Fysiotherapie zal u helpen om uw normale leven en activiteiten weer op te pakken.
De eerste 24-48 uur
Uw fysiotherapeut kan u adviseren om:
- Het gebied rust te geven door uw arm niet boven uw hoofd te tillen of andere bewegingen te maken die pijn doen
- IJs rond het scapulagebied aan te brengen: elke twee uur, 15 tot 20 minuten
- Er op te letten dat uw ruggengraat recht staat als u zit of staat
- Met een arts te overleggen over medicatie of diagnostisch onderzoek
Pijn verlichten
Uw fysiotherapeut kan verschillende soorten behandeling en techniek gebruiken om uw pijn en symptomen te verminderen, waaronder ijs, warmte, ultrasound, diathermie, laser, iontoforese, elektrische stimulatie, tape, oefeningen en hands-on therapie zoals massage.
Mobiliteit verbeteren
Uw fysiotherapeut zal specifieke activiteiten en behandelingen kiezen om te helpen de normale beweging in de schouder, nek en ruggengraat te herstellen. Dat kan beginnen met “ passieve” bewegingen, die de fysiotherapeut voor u doet om voorzichtig uw arm, schouder, nek en scapula te bewegen en verdergaan met actieve oefeningen en stretches die u zelf kunt doen.
Flexibiliteit verbeteren
Snapping sound syndroom is vaak verwant aan stijve spieren in de borstwand, schouder en nek. Uw fysiotherapeut zal bepalen of deze of andere spieren stijf zijn en u leren hoe u ze voorzichtig kunt stretchen. Uw fysiotherapeut kan hands-on technieken toepassen, zoals massage en trigger-point release om de spieren los te maken en te stretchen.
Kracht en hersteltijd verbeteren
In elke fase van herstel zijn er specifieke oefeningen om de genezing te bevorderen; uw fysiotherapeut zal de juiste oefeningen en apparatuur kiezen en ze aan u leren om geleidelijk aan uw kracht en wendbaarheid te herstellen. Uw fysiotherapeut is opgeleid en ervaren in het kiezen van de juiste behandelingen en oefeningen om u te helpen genezen, uw gewone leven weer op te pakken en uw doelen sneller te behalen dan u in uw eentje zou kunnen doen.
Terug naar activiteit
Uw fysiotherapeut zal uw doelen met u bespreken en ze inzetten om uw doelen te bepalen voor werk, sport en vrijetijd. Uw behandelprogramma zal u helpen om die doelen zo veilig, snel en effectief mogelijk te bereiken.
Toekomstig letsel voorkomen
Uw fysiotherapeut kan een oefenprogramma voor thuis aanbevelen om de spieren rond uw schouder en arm sterk te maken en te stretchen om letsel in de toekomst te voorkomen. Dit kunnen kracht- en soepelheidsoefeningen zijn voor de spieren in de nek, schouder, arm en scapula.
Als een operatie nodig is
Een operatie is niet vaak nodig in geval van het snapping scapula syndroom. Als een operatie nodig is, zult u onder begeleiding van uw fysiotherapeut gedurende een aantal weken een postoperatief herstelprogramma volgen. Uw therapeut zal u helpen om uw pijn te minimaliseren, mobiliteit en kracht terug te krijgen, en zo snel mogelijk na de operatie weer verder te gaan met uw normale activiteiten.
Kan het snapping scapula syndroom worden voorkomen?
Om terugkeer van het letsel te voorkomen kan uw fysiotherapeut u adviseren om:
- De juiste, rechte houding aan te houden en niet voorover te hangen.
- De kracht in uw scapula en schoudergewrichtspieren op peil te houden.
- De juiste sporttechnieken te gebruiken als u een sport beoefent waarbij bovenhandse bewegingen worden gemaakt.