Totale schouderprothese (artroplastiek)

Een totale schouderprothese is een chirurgische procedure waarbij een deel van of het hele schoudergewricht wordt vervangen. Er wordt geschat dat in Nederland elk jaar 3.000 mensen een totale schouderprothese krijgen. Dat aantal staat naast de 31.000 knieprotheses en de 38.000 heupprothese per jaar in Nederland.

Totale schouderprothese

Fysiotherapeuten helpen patiënten die een totale schouder artroplastiek ondergaan om weer op hun eerdere activiteitenniveau te komen, inclusief fitnesstraining of deelname aan sporten zoals zwemmen of golf.

Wat is totale schouderprothese?

Totale schouderprothese is een chirurgische procedure waarin een deel van of het hele schoudergewricht wordt vervangen. Het wordt op de schouder uitgevoerd als medische interventies zoals andere conservatieve operaties, medicatie en fysiotherapie geen verlichting van de pijn meer bieden. Het besluit om een totale schouderprothese uit te voeren wordt na overleg met uw orthopedisch chirurg en uw fysiotherapeut gemaakt.

Een schoudervervanging kan nodig zijn als u een van de volgende aandoeningen aan uw schouder heeft, met ernstige pijn en beperking van uw vermogen om de aangedane schouder te gebruiken:

  • Artrose

  • Reumatische artritis

  • Ernstige schouderfractuur

  • Ziekte aan het rotatorenmanchet (een gescheurde spier of degeneratie van zacht weefsel in het rotatorenmanchet)

  • Osteonecrose van de schouder (afsterven van botweefsel op de kop van de humerus)

Een totale schouderprothese houdt in dat de uiteinden van het bot in het schoudergewricht wordt verwijderd en vervangen door kunstmatige delen. Het bovenste deel van het armbot (humerus) is balvormig; het wordt de “kop” van de humerus genoemd. Bij een totale schouderprothese wordt de kop van de humerus vervangen door een metalen bal. De kom waarin de kop van de humerus ligt wordt de fossa glenoidalis genoemd. Bij een totale schouderprothese wordt de kom door een plastic bakje vervangen.

Naar aanleiding van verschillende lichamelijke beperkingen kan uw orthopeed besluiten dat u een kandidaat bent voor een andere vorm van totale schouderprothese, zoals:

  • Hemiartroplastiek van de schouder, waarbij alleen de kop van de humerus wordt vervangen door een metalen bal.
  • Omgekeerde totale schouder artroplastiek, waarbij de metalen bal en het plastic bakje zijn omgekeerd. Deze procedure wordt aanbevolen als de spieren van het rotatorenmanchet in de schouder zijn beschadigd. De plastic kom wordt aan de kop van de humerus bevestigd en de metalen bal aan de kom. Deze procedure stelt een andere schouderspier, de musculus deltoideus, in staat om het werk van de spieren in het rotatorenmanchet over te nemen, waardoor het functionele bewegingsbereik, de kracht en de stabiliteit worden verbeterd.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen na een totale schouderprothese?

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het verzekeren van veilig herstel door het verbeteren van de functionaliteit van de schouder en het beperken van de pijn na een totale schouder artroplastiek. Uw fysiotherapeut zal voor en na de operatie met u werken om u veilig terug te laten keren naar uw oorspronkelijke activiteitenniveau, inclusief het doen van huishoudelijke taken, werk en vrijetijd.

Voor de operatie (pre-operatief)

Hoe beter de conditie van uw schouder voor de operatie is, des te beter zult u herstellen. Uw fysiotherapeut zal u oefeningen leren om de kracht in uw schouder op te bouwen en de beweging in uw schouder en bovenrug te verbeteren om de schouder zo sterk en mobiel mogelijk te houden totdat u geopereerd wordt.

Na de operatie (post-operatief)

Uw zal u leren welke voorzorgsmaatregelen u na de operatie moet nemen, zoals het dragen van een mitella bij elke activiteit en het langzaamaan beginnen met het veilig bewegen van uw arm. Als u rookt, zal stoppen uw genezing bevorderen.

Na uw totale schouderprothese zult u waarschijnlijk nog 2 of 3 dagen in het ziekenhuis blijven. Als u andere medische aandoeningen zoals diabetes of een hartaandoening, kan uw verblijf in het ziekenhuis nog een paar dagen langer duren. Uw schouder zal voor de komende 2 tot 6 weken in een mitella worden gelegd; u wordt geadviseerd om uw schouder niet zelf te bewegen.

Uw fysiotherapie begint een dag of twee na uw operatie. Een fysiotherapeut in het ziekenhuis zal u bezoeken om u te leren hoe u eenvoudige taken zoals tanden poetsen kunt doen en u vertellen welke bewegingen u simpelweg niet kunt doen (zoals duwen, trekken, of reiken met de aangedane arm). Uw fysiotherapeut zal u leren hoe u veilig in en uit bed komt, hoe de mitella om en af gaat, en hoe u zich kunt aankleden terwijl uw schouder in een veilige houding blijft. U zult ook leren hoe u door ijs aan te brengen en door de bovenarm hoog te leggen pijn en zwelling in het gebied zoveel mogelijk kunt beperken.

Het zou kunnen dat u in de eerste dagen of weken na de operatie wat hulp van vrienden of familie nodig heeft met de dagelijkse dingen. U zult de eerste weken na de operatie niet kunnen autorijden.

Terwijl u herstelt

Als u uit het ziekenhuis ontslagen bent, is voortgang van de fysiotherapie essentieel. Uw chirurg en fysiotherapeut zullen samenwerken om u veilige herstel te verzekeren. Uw fysiotherapeut zal u oefeningen leren zoals:

  • Bewegingsbereikoefeningen – Het is voor hoede genezing belangrijk dat u uw schouder in de eerste 2 tot 6 weken na uw operatie niet plotseling of met kracht beweegt. Uw fysiotherapeut zal uw schouder “passief” in verschillende richtingen bewegen om u in staat te stellen om veilig te beginnen met het terugkrijgen van mobiliteit. Uw fysiotherapeut zal u ook voorzichtige oefeningen leren die u thuis kunt doen. u zult ook bewegingsbereikoefeningen voor de elleboog en hand leren, zodat deze gewrichten niet stijf worden doordat ze ook in de mitella liggen. Door in een bal of klei te knijpen houdt u uw grip sterk, terwijl uw schouder herstelt. U zult, zoals geïnstrueerd door uw fysiotherapeut, ijspakkingen op de schouder gebruiken en uw arm hoog leggen op kussens om door de zwaartekracht de zwelling in uw schouder te verminderen.
  • Krachtoefeningen – Terwijl na een paar weken of maanden de mobiliteit in uw schouder terugkomt, zal uw fysiotherapeut u begeleiden met een krachtprogramma voor de schouder. U kunt weerstandsbanden en gewichten gaan gebruiken om zo voorzichtige krachtoefeningen te doen.
  • Functionele training – Uw fysiotherapeut zal u helpen om alledaagse schoudermobiliteit terug te krijgen, zoals reiken in een keukenkastje, achter uw lichaam reiken om uw shirt in te stoppen of langs uw lichaam reiken om uw autogordel vast te maken.
  • Werk- en sport-specifieke training – Uw fysiotherapeut zal een persoonlijk programma opstellen om u in staat te stellen om uw werk weer zonder pijn te kunnen doen. dit kunnen bewegingen om te reiken, duwen of dragen zijn. U zult als u van plan bent om weer te gaan sporten ook sport-specifieke training krijgen. Uw fysiotherapeut zal een gespecialiseerd en op uw individuele behoeftes gebaseerd oefenprogramma voor thuis en voor in het fitness centrum maken, waarmee u ook na het afloop van de fysiotherapie door kunt gaan.

Kan een schouderprothese worden voorkomen?

Als u gaat merken dat uw schouder pijnlijk is en dat u uw schouder minder goed kunt bewegen, kan een fysiotherapeut u helpen. Een goed ontworpen oefenprogramma kan een operatie uitstellen of zelf voorkomen. een fysiotherapeut zal u specifieke en veilige oefeningen leren om de soepelheid en kracht in uw schouder te verbeteren en u leren hoe u met de pijn omgaat. Goede voeding en lichamelijke inspanning houdt al uw gewrichten gezond. Niet roken is essentieel voor een goede genezing en herstel van elke blessure.

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Janneke Douma-Alberts
Meest recente aanpassing: 10-09-2024 om 03:36 uur